tiistai 27. maaliskuuta 2012

Kirppu kulttuurin ihmemaassa

Navan takana on vakoiltu täkäläistä menoa kai jo muutaman viikon ajan. Tämä asettaa tietysti hirveät paineet sen suhteen, minkälaista äänimaailmaa sinne navan taakse päästää kantautumaan. Stressaantuuko se, kun huutelen koiria pihalla? Säikähtääkö se, kun koirat haukkuvat, ovi pamahtaa kiinni tai kattilan kansi tipahtaa käsistä lattialle? Entä musiikki? Kuinka kovalla sen pitää soida, että se kantautuu myös Nysän korviin?

Varmaan lähes kaikille ovat tuttuja nämä tutkimukset klassisen musiikin, ja erityisesti Mozartin, suotuisista vaikutuksista sikiön älylliseen kehitykseen. Yhtään oikeaa tutkimusta en ole itse lukenut, mutta sitäkin enemmän mainintoja ko. tutkimuksista erilaisista lehdistä. Tutkimusten luotettavuuden ja mahdollisten virhelähteiden arviointi jääköön siis tällä kertaa journalistiikan osaajien käsiin. Klassisen musiikin ei ole koskaan todettu vahingoittaneenkaan ketään, joten mahdolliset haittavaikutukset ovat varmaankin aika olemattomat. Vaikka miksei joku pahemmanlaatuinen ramppapamppa voisi nostaa sikiönkin stressitasoja, jos äitikin onnistuu aina välillä itsensä säikäyttämään.

Koska klassisen musiikin kuuntelu ei ole itselleni sieltä vastenmielisimmästä päästä, ja koska mielelläni tuen Nysän kehitystä mahdollisimman aikaisesta vaiheesta muutenkin kuin allergioiden ehkäisyn osalta, tulin tuossa ensimmäisen kolmanneksen aikana tilanneeksi muutaman levyllisen Mozartia. Kolmen levyn kokoelma hellimään tulevan äidin korvia, Nysää ajatellen ihan ikioma Baby Mozart -cd, joka sisältää tuttua Mozartia hieman pehmeämmälle soitinvalikoimalle sovitettuna. Valitettavasti jälkimmäinen on tulevan äidin makuun hieman liian lällyä ja jääneekin odottamaan Nysän tulevia nukutustuokioita. Kokoelma sen sijaan on ollut kovassa kuuntelussa, mutta vaikka ikään kuin samoja kehononteloita Nysän kanssa tällä hetkellä kansoittamekin, luulen, ettei nappikuulokkeilla kuunneltu musiikki kantaudu kehittämään kirpun herkkiä synapseja. No, tulevan äidin stressitason alentamisella lienee silläkin positiivinen vaikutus kehittyvään sikiöön.

Viikonloppuisten syntymäpäiväjuhlallisuuksien merkeissä tuleva äiti pääsi kirppunsa kanssa kuitenkin eläytymään musiikin maailmaan ihan oikeassa konsertissa. Todistettavasti konsertin anti kantautui myös navan tuolle puolen - niin vimmattua potkusarjaa ei ole vielä tunnettukaan kuin mitä tämä korvia hellivä musiikillinen elämys sai aikaan. En sitten tiedä, kuinka kieroon kirppuparka vielä kasvaakaan, kun Mozartin sijaan se ensimmäinen oikea musiikkielämys koostuikin satiirisesta yhteiskuntakritiikistä aidossa kabareehengessä:Ainakin tärinäterapia oli taattua tulevan äidin naurettua suurimman osan ajasta lähes vedet silmissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tietoja minusta