maanantai 21. toukokuuta 2012

9 viikkoa, 68 päivää, 1632 tuntia, 97920 minuuttia, 5875200 sekuntia

Odotuskalkulaattori taisi hormonihuuruissaan hypähdellä hieman todellisuutta nopeammin, sillä vaikka 38 viikkoista toki pidetään täysiaikaisena, määritellään raskauden keskimääräiseksi kestoksi kuitenkin 40 viikkoa viimeisimpien kuukautisten alkamispäivästä laskien. En tiedä, mistä tämä 38 viikkoa lasketun ajan mittarina on juurtunut mieleen. Ehkä niiltä ala-asteen biologian tunneilta, joilla opetettiin ihmisen raskauden kestävän yhdeksän kuukautta (36 viikkoa). Tämä yhdistettynä siihen mystiseen kahteen viikkoon viimeisimpien kuukautisten alkamispäivästä hedelmöitykseen tuottaisi sitten oikein nätisti 38 viikkoa täysiaikaiselle lapselle.

Oli miten oli, en käsitä, mistä tämä yhdeksän kuukauden odotuspropanganda on saanut alkunsa, jos täysiaikainen on kerran ennemminkin 40 viikkoa kuin 36 viikkoa? Neljäkymmentä kun keskimääräisellä kuukausien viikkomäärällä jaettuna tuottaisi ainakin oman laskuoppini mukaan kymmenen kuukauden odotusajan. Mitähän minä en nyt tajua?

5 kommenttia:

  1. Itsekin jäin tätä miettimään. Mutta mietin,että olisko se 38 viikkoa voinut tulla siitä,että laskettu aika lasketaan viimeisten kuukautisten alkamisajankohdasta,niin vaikka raskausviikkoja on laskettuna aikana 40 kasassa,niin lapsi on 38 viikon ikäinen? Ja olisko se 9 kuukautta sitten siitä,että koska ekana kuukautena ei tiedä olevansa raskaana,niin plussatestin jälkeen on aikaa odottaa 9 kuukautta :) tiedä häntä, voi olla kaukaa haettua,tärkeintä kuitenkin kai,että suunnilleen tietää,koska lasta odottelee saapuvaksi. (välillä hoidettu yksi haljennut huuli mehujäätelöllä ja nyt lapsi hoitaa jalkojen haavojaan mehujäätelöllä- ajatus nyt katosi) mutta todennäköisesti 38-42 on täysiaikainen ja la niiden puoliväli,koska jokainen kasvaa kuitenkin tahdissaan,eikä noudata mitään kaavoja,niin mahdoton sanoa,koska kuuluu syntyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siis noinhan toi 38 ja 40 viikon suhde menee. Mulla oli alkuun vähän hankaluuksia hyväksyä tuota kahden ekan viikon mukaan laskemista (koska mitään raskauttahan ei silloin ole vielä missään mielessä ollut), mutta on kai se ihan passeli tapa määrittää edes suurinpiirtein se laskettu aika silloin alussa. Toi 40 viikkoa ei varmaan kuitenkaan määritelmällisesti ole se täysiaikaiseksi laskettavuuden puoliväli, vaan perustuisiko ihan tilastolliseen keskimääräiseen syntymäajankohtaan? Ennusteitahan ne aina ovat, mutta kun asiaan ei voi yhtään itse vaikuttaa, on ihan kiva, että on edes joku ennuste suuntaa antamassa.

      Poista
  2. Laskettu aika on noin 9kk (reilu 8 ja puol) arvioidusta hedelmöittymisestä, jos lasketaan kuukausissa. Muista, että kuukaudessahan on aina (paitsi normi helmikuu) yli neljä viikkoa, eli viikkojen jakaminen neljällä ei tuo kuukausia, vaan ainoastaan neljän viikon ajanjaksoja.

    Mulla on laskettu aika 25.6 ja arvioitu hedelmöittymisaika about 3-5.10 tienoilla, eli siitä tulee 8kk + 3 viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh, kiitos! Toki tiedän, ettei kuukaudessa yleisesti ottaen ole neljää viikkoa, mutta olen ehkä jotenkin naiivisti ajatellut, että tämänkaltaiset, suorastaan institutionaaliset määritelmät perustuisivat sellaisiin pyöristettyihin "kuukaudessa on neljä viikkoa" -tyyppisiin oletuksiin. Vähän niin kuin matematiikassa ajatellaan, että kuukaudessa on 30 ja vuodessa 360 päivää. Vaan eipä ole tullut mieleen laskea esimerkiksi juuri tuota, kuinka monta viikkoa/kuukautta sen oman oletetun hedelmöittymishetken ja lasketun ajan välillä on..vähän on nyt tyhmä olo.

      Poista
    2. Je, päädyin tätä itsekin kelailemaan tossa aikoinaan ja tajusin lopulta, että tästä varmaan on kyse :) Ehdin jo selittää jollekin siinä, että raskaus on oikeastaan kymmenen kuukautta, vaikka eihän se tosiaan ihan niin ole..

      Poista

Tietoja minusta