torstai 23. elokuuta 2012

Pieru.

Toisen elinviikkonsa kunniaksi Jii huusi muutaman päivän koko pienten keuhkojensa voimalla. Kun vuorokausi kului siihen, että vauva ainoastaan joko nukkui (huonosti), söi (huonosti) tai huusi (hienosti), rupesimme Matemaatikon kanssa pohtimaan, josko vauvan ilmavaivoille voisi tehdä jotain. Ilmavaivoja nyt on taatusti joka vauvalla, mutta luulen, että niidenkin kanssa kulkee joku hienoinen raja, jonka jälkeen voidaan puhua ongelmasta. Meille ongelma oli se, ettei vauva ollut vuorokaudesta hetkeäkään hereillä sillä tavalla hyväntuulisesti, vaan lähes välittömästi heräämisen jälkeen koko naama vääntyi ruttuun ja alkoi karjuminen.

Muutamastakin eri oppaasta muistin lukeneeni, että lehmänmaidon proteiinit ovat yksi yleisimpiä vauvan vatsavaivoja aiheuttavista aineista. Koska omakaan vatsani ei maitotuotteita kovin hyvin kestä, päätin kokeilla niiden poisjättämistä omasta (ja sitä myöten myös vauvan) ruokavaliosta. Yllättäen vauvan vatsavaivat helpottivat reilussa vuorokaudessa. Vähän turhankin nopeasti, jotta olisin uskonut niiden alunperinkään aiheutuneen maitotuotteista. Kaksi päivää myöhemmin ilmavaivafrekvenssi (ja voimakkuus) olivat kuitenkin jokseenkin normaalilta tuntuvaa luokkaa, ja vauvakin ajoittain oma hyväntuulinen itsensä - myös hereillä ollessaan.

Pidin oman ruokavalioni maidottomana päivää vaille kaksi viikkoa, kunnes eilen päätimme kokeilla maidon syömistä uudelleen. Ehkä sitä olisi voinut kokeilla vähän pienemmälläkin maitomäärällä kuin mitä pitsasta, kupillisesta (taivaallista) jugurttijäätelöä, juustolämppäreistä ja pienestä jäätelöstä saa, mutta ainakin tuli varmistettua niiden maitoproteiinien saatavuus. Ja kas kummaa - tänään täällä on taas nukutettu lasta oikein urakalla, koska hereillä oleminen näyttää olevan ihan liian tuskaista. Kamala ähinä ja kiemurtelu jatkuvat myös unessa, mutta vanhempien korville se on vähän helpompaa kuin se lähes sadan desibelin huuto, mitä hereillä ollessa harjoitetaan.

Jälleen kerran muutos tapahtui niin nopeasti, etten tiedä, voinko luottaa omiin havaintoihini. Voivatko ruoka-aineet rintamaidon välityksellä oikeasti vaikuttaa noin nopeasti suuntaan tai toiseen? No - nyt ei joka tapauksessa ihan varmuuden vuoksikaan tee mieli pitsaa sen enempää kuin jäätelöäkään. Hyväntuulinen ja -vointinen lapsi sen sijaan saisi palata pian kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tietoja minusta