maanantai 17. kesäkuuta 2013

Syömään!

Kesällä on niin kiva syödä, että jatketaan vielä vähän aikaa ruoan parissa.

Minä ja Matemaatikko rakastamme molemmat ruokaa. Tai syömistä. Tykkäämme lueskella keittokirjoja, suunnitella matkat ruoan ympärille (täältä tullaan Tukholma ja maailman paras kasvisravintola Hermans!) ja kuolailla ilmaisjakelulehtien reseptivihkosten äärellä. Mitä sä söisit tältä sivulta, jos saisit?

Emme silti ole kovin pontevia tekemään sitä ruokaa. Enemmän suunnittelemme, vähemmän toteutamme. Joskus ajanpuutteen takia, joskus jonkun muun. Kaapista saattaa löytyä ainekset vaikkapa herkulliseen linssilasagneen, mutta uuniin päätyykin pussillinen ranskalaisia joidenkin aneemisten einespullien kaveriksi. Maha tulee täyteen, mutta kumpikaan ei ole tyytyväinen.

Bongasin jo joskus kauan sitten jostain lehdestä maininnan yrityksestä, josta saattoi tilata kotiinsa kassillisen ruokaa reseptien kera. Nopeaa ja helppoa kotiruokaa, luomutuotannolla painotettuna, valmiit reseptit. Innostuin, koska konsepti vaikutti täydelliseltä juuri meidän tarpeisiimme. Joku muu suunnittelee ruoat, hankkii ainekset ja tuo ne vielä kotiovelle! Silloin yritykseltä ei harmikseni saanut kuin ns. lihakasseja sekä pelkkiä vihanneksia sisältäviä lisukekasseja, joten asia jäi osaltani silloin siihen.

Kuluneena keväänä sama yritys, Middag, hankki runsaasti näkyvyyttä erilaisissa äitiblogeissa, ja päädyinpä taas huvikseni tutustumaan heidän valikoimiinsa. Tällä kertaa valikoimista löytyikin ilokseni ihan oikea (lakto-ovo-)vegekassi, ja noin puolen henkäyksen mittaisella houkuttelulla sain Matemaatikonkin innostumaan ajatuksesta. Tilasimme siis ensimmäisen valmisruokakassimme.


Vegekasseja kuskataan pk-seudulla vain parillisina viikkoina, ja toisin kuin viiden päivän lihansyöjäkassit, vegekassit sisältävät vain kolme ateriakokonaisuutta neljälle hengelle. Kaksi nopeatekoista reseptiä aineksineen, yksi valmisruoka. Hintaa 75e. Kotiinkuljetettuna.

Oma kassimme sisälsi tällä testikerralla valmisruokana kasvisjambalayan ja resepteinä avokado-rucolapastan sekä kesäisen kvinoasalaatin. Ekstrana kassista löytyi luomuporkkanoita sekä luomutomaatteja. Ainekset olivat ihan priimaa tavaraa, pakasteet jäässä, avokadot syöntikypsiä ja salaatit hyvinkin vetreitä ja vehreitä yksilöitä. Kylmäketjukin vaikutti kestäneen ihan kotiovelle asti. Ja täytyy sanoa, että oli se lähettipoikakin ihan söpö.


Kokeilimme heti seuraavana päivänä kesäistä kvinoasalaattia, jonka tosiaan valmisti helposti ohjeistetussa 40 minuutissa. Helppo tehdä, näytti hyvältä, mutta maistui pahalta. Reseptin ohjeet eivät olleet näköjään täysin idioottivarmoja, joten salaattiin kuuluvat parsat jäivät minulta meiltä sekä kuorimatta että keittämättä ("voit myös keittää parsat, jos haluat".  En halunnut!). Lopputuloksena kitkerä maku ja puiseva suutuntuma. Eikä ollut seuraavana päivänä yhtään sen parempaa.

No mutta. Jambalaya oli oikein kelpo valmisruokaa. Tulee mieleen festarit, assosioi Matemaatikko. Itse en tulisi tuollaista koskaan oma-alotteisesti valmistaneeksi, mutta oikein mielelläni popsin muiden tekemänä.

Viimeisenä kokkailimme avokado-rucolapastaa. Takana on muutama The Avokadopasta, ja niin paljon kuin sitä kehutaankin, niin omasta mielestäni tämä pesi sen kyllä mennen tullen. Erittäin helppo valmistaa (meaning: keittiö ei muistuta Hiroshimaa jälkikäteen), erittäin maukas syödä. Huomenna uusinnat - maltan tuskin odottaa!

75e kolmen päivän ruokakassista on aika suolainen hinta, mutta koska ko. kassia kulutti toistaiseksi vain 2/3 ruokakuntamme jäsenistä, riitti ruokaa siis kuudeksi päiväksi. Olisi toki riittänyt, vaikka koko ruokakuntakin olisi ollut osingoilla. Kun vielä laskee hinnan sille, että joku pirjo jossain on miettinyt meille valmiiksi ruoat, hankkinut ainekset ja mitoittanut ne oikein (systeemiin kuuluu nollahävikki ainesten suhteen), ja vieläpä palkannut söpön lähettipojan kuskaamaan ne kotiovelle, niin eipä se enää tunnukaan niin mahdottomalta summalta.

Lopputulos: ostaisin toistekin. Middag jäi juhannuskassinsa myötä kesälomalle, joten jatkoa ei tällä erää seuranne ihan heti. Havahduin kuitenkin nyt vasta huomaamaan, että vastaavia ruokapalveluita on muitakin, joten täytyypä vilkaista niiden loma-aikatauluja ja testata muitakin.

2 kommenttia:

  1. Noista on kai myös se hyöty, että niistä saa ideoita tulevaan ruoanlaittoon?

    Se jambalaya muistutti tosi paljon meidän tekemää ruokaa, johon tarvitaan einespussillinen esim. Blå Bandin napolinpataa (käytännössä lähes lisäaineeton) ja siihen soijarouhetta jaukkiksen tilalle. Festariruokaa ehkä, mutta hyvää.

    VastaaPoista
  2. Joo, jäähän niistä reseptit kouraan, ja kaiken lisäksi ne reseptit on mietitty niin, että ruoissa on mahdollisimman paljon samoja aineksia.

    Pitänee hakea muutama pussi sitä napolinpataa varastoon, festarisapu kun oli erityisesti Matemaatikon mieleen.

    VastaaPoista

Tietoja minusta